måndag 1 oktober 2012

Mattegympa


Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar med naturliga tal och lösa enkla rutinuppgifter med tillfredställande resultat.

Eleven kan använda huvudräkning för att genomföra beräkningar med de fyra räknesätten när talen och svaren ligger inom heltalsområdet 0-20, samt för beräkningar av enkla tal i ett utvidgat talområde.



I klassen finns elever som tränar fotboll, handboll, ridning, tennis, simhopp med mera. Alla vet vi att det krävs många många timmar av träning för att bli riktigt duktig. Samma sak gäller med olika skolämnen t ex matematik. Vi tränar ständigt huvudräkning på olika nivåer. Vi pratar olika stategier för hur man kan räkna ut talen. Det är roligt att det kan vara tillåtet att "fuska"  dvs att man utnyttjar det man redan kan.
Kan man tvillingarna 7+7, ja då kan man också "nästan tvillingarna" 7+8 och 7+6, dessutom kan man 14-7, 14-6 och 14-8.
Vi tränar också hastigheten genom att på tid räkna så många tal man hinner. Vid nästa tillfälle kan man tävla mot sig själv och se om man hinner fler tal - detta gillar de flesta av eleverna. Det blir många positiva utrop när det är dags för mattegympa!

1 kommentar: